Filet ryby zawijam w gotowe ciasto i wstawiam do piekarnika. Pomysł na pyszną przekąskę czy kolację
Ryba kojarzy się z daniem obiadowym. Tymczasem ja robię z niej pożywną przekąskę, która świetnie też sprawdza się w roli kolacji. Biorę tylko filet rybny, gotowe ciasto francuskie i warzywa. Przygotowuję z nich prostą, pyszną roladę. Po upieczeniu smakuje obłędnie i zawsze schodzi do ostatniego okruszka.
Jaka ryba nadaje się do pieczenia w cieście francuskim?
Do pieczenia w cieście francuskim najlepiej nadają się ryby o zwartym, soczystym mięsie i delikatnym smaku. Oczywiście w postaci filetów, pozbawione całkowicie ości. Najlepsze gatunki to:
- łosoś – ta tłusta ryba nie wysycha w czasie pieczenia i dobrze komponuje się z warzywami;
- pstrąg łososiowy – podobny do łososia, ale tańszy, chudszy i delikatniejszy w smaku;
- dorsz – chuda ryba o delikatnym smaku, ma białe, zwarte mięso;
- mintaj, morszczuk – tanie, chude ryby o delikatnym smaku.
Jak zrobić rybę pieczoną w cieście francuskim?
Ryba pieczona w cieście francuskim to proste, pyszne i bardzo eleganckie danie. By je przygotować podsmażam najpierw szpinak, a potem łączę go z suszonymi pomidorami i doprawiam. Wystudzone warzywa wykładam na płat ciasta francuskiego, na jednym brzegu kładę filet ryby i całość zawijam w ciasto. Po upieczeniu otrzymaną roladę kroję w plastry i serwuję na ciepło.
Przepis: Ryba pieczona w cieście
Pieczony filet ryby zawinięty w ciasto francuskie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- ok. 400 g fileta rybnego np. z łososia, pstrąga łososiowego
- ok. 200 g ciasta francuskiego
- 150 g szpinaku świeżego
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- 4–6 suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywSzpinak opłucz, podsmaż na maśle z posiekanym czosnkiem. Oprósz solą i pieprzem, odparuj nadmiar wody, dodaj posiekane pomidory suszone, wymieszaj, dopraw do smaku.
- Formowanie roladyFilet opłucz, osusz, oczyść z ości. Podziel wzdłuż na pasy szerokości ok. 4-5 cm, oprósz solą i pieprzem. Na pas ciasta wyłóż szpinak, wzdłuż ułóż filety rybne, posmaruj je musztardą. Całość zwiń w roladę, brzegi ciasta sklej.
- Pieczenie rybyUformowaną roladę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Miejsce zlepienia ciasta powinno znaleźć się pod spodem. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem. Roladę piecz ok. 25 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż ciasto będzie złociste.
Wskazówka: Filet ryby przed zawinięciem w ciasto można zrumienić na patelni. Dzięki temu będzie miał więcej smaku i zachowa więcej smaków.
Jak podać rybę pieczoną w cieście francuskim?
Rybę pieczoną w cieście francuskim serwuję w postaci plastrów. Zwykle na ciepło, choć smaczna jest też po wystygnięciu. Dobrym dodatkiem do tej potrawy będzie sos, np. koperkowy, czosnkowy, cytrynowy, a także lekka sałatka z rukoli i pomidorków.